Ciele projektu
Hlavný cieľ projektu
Overenie funkčnosti navrhnutých štandardov a postupov pre definovanie konceptu komplexného rámca na výpočet uhlíkovej stopy v agropotravinárskom sektore a jeho integráciu do procesov verejného obstarávania za účelom zlepšenia udržateľnosti agropotravinárskeho sektora
Prostredníctvom získavania dát o uhlíkovej stope konkrétnych agropotravinárskych podnikov a výrobkov, identifikujeme najväčšie kritické oblasti a navrhneme riešenia, znižujúce uhlíkovú stopu agropotravinárskych firiem.
Naším cieľom je vytvoriť návrh metodiky, ktorá bude dostatočne presná v kritických, uhlíkovo náročných kategóriách, ale zároveň dostatočne jednoduchá, aby malé a stredné firmy mohli tieto štandardy a postupy v budúcnosti bez problémov aplikovať.
Spoluprácou so špecialistami na verejné obstarávanie a návrhom uhlíkových kritérií do procesov verejného obstarávania má projekt ambíciu vytvoriť priestor pre podporu zodpovedného rozhodovania v oblasti verejných obstarávaní a podporiť environmentálne správanie firiem.
Špecifické ciele
1.
Rozšíriť poznatkovú základňu a lepšie porozumieť produkcii skleníkových plynov v produktových líniách agropotravinárskeho sektora
2.
Identifikovať hlavné zdroje a procesy generujúce skleníkové plyny v produktových líniách agropotravinárskeho sektora
3.
Navrhnúť opatrenia pre riadenie a znižovanie uhlíkovej stopy na úrovni jednotlivých firiem a aj celého sektora
4.
Vytvoriť otvorený katalóg agro-produktov a ich uhlíkovej stopy, ktorý je možné v budúcnosti použiť pre ďalšie účely, napr. v rámci zeleného verejného obstarávania sa podporí nákup uhlíkovo nenáročných a domácich produktov
5.
Vytvoriť koncepciu štandardov a návrh postupov implementácie uhlíkovej stopy do procesov verejného obstarávania
6.
Diseminovať nové poznatky a experimentálne overené postupy prostredníctvom školení, workshopov a verejných prezentácií