Ciele projektu

Hlavný cieľ projektu

Overenie funkčnosti navrhnutých štandardov a postupov pre definovanie konceptu komplexného rámca na výpočet uhlíkovej stopy v agropotravinárskom sektore a jeho integráciu do procesov verejného obstarávania za účelom zlepšenia udržateľnosti agropotravinárskeho sektora

Prostredníctvom získavania dát o uhlíkovej stope konkrétnych agropotravinárskych podnikov a výrobkov, identifikujeme najväčšie kritické oblasti a navrhneme riešenia, znižujúce uhlíkovú stopu agropotravinárskych firiem.

Naším cieľom je vytvoriť návrh metodiky, ktorá bude dostatočne presná v kritických, uhlíkovo náročných kategóriách, ale zároveň dostatočne jednoduchá, aby malé a stredné firmy mohli tieto štandardy a postupy v budúcnosti bez problémov aplikovať.

Spoluprácou so špecialistami na verejné obstarávanie a návrhom uhlíkových kritérií do procesov verejného obstarávania má projekt ambíciu vytvoriť priestor pre podporu zodpovedného rozhodovania v oblasti verejných obstarávaní a podporiť environmentálne správanie firiem.

Špecifické ciele

1.

Rozšíriť poznatkovú základňu a lepšie porozumieť produkcii skleníkových plynov v produktových líniách agropotravinárskeho sektora

2.

Identifikovať hlavné zdroje a procesy generujúce skleníkové plyny v produktových líniách agropotravinárskeho sektora

3.

Navrhnúť opatrenia pre riadenie a znižovanie uhlíkovej stopy na úrovni jednotlivých firiem a aj celého sektora

4.

Vytvoriť otvorený katalóg agro-produktov a ich uhlíkovej stopy, ktorý je možné v budúcnosti použiť pre ďalšie účely, napr. v rámci zeleného verejného obstarávania sa podporí nákup uhlíkovo nenáročných a domácich produktov

5.

Vytvoriť koncepciu štandardov a návrh postupov implementácie uhlíkovej stopy do procesov verejného obstarávania

6.

Diseminovať nové poznatky a experimentálne overené postupy prostredníctvom školení, workshopov a verejných prezentácií