Pracovné balíky

PB1: Vytvorenie metodiky pre výpočet skleníkových emisií

Pracovný balík WP1 zahŕňa dôkladnú analýzu súčasného stavu kvantifikácie a sledovania uhlíkovej stopy v agropotravinárstve na Slovensku a v Európe/Svete, využívajúc existujúce štúdie a poznatky.

Projekt analyzuje, stanovuje a kvantifikuje všeobecné generické procesy generujúce skleníkové plyny vo firmách a identifikuje emisné faktory špecifické pre sektor Agropotravinárstva. Pracovný balík sa zameriava aj na analýzu zreťazenia dodávateľsko-odberateľských reťazcov v agropotravinárskom sektore a identifikáciu emisných faktorov špecifických pre agropotravinárstvo.

Výsledkom bude vytvorenie jednotnej, štandardizovanej metodiky pre zjednodušený výpočet emisií agropotravinárskych produktov, ktorá bude pilotne testovaná vo vybraných agropotravinárskych podnikoch.

PB2: Vytvorenie databázy údajov pre výpočet uhlíkovej stopy agropotravinárskych podnikov

Pracovný balík nadväzuje na návrh metodiky výpočtu uhlíkovej stopy z PB1. Na základe tohto návrhu metodiky a jej algoritmizácie bude realizovaná pilotná štúdia výpočtu uhlíkovej stopy pre produkty definované vo WP1 a pre výberový súbor poľnohospodárskych a potravinárskych podnikov vybraných podľa kritérií.

Cieľom pilotnej štúdie je vytvorenie databázy relevantných vstupných údajov pre výpočet uhlíkovej stopy v súlade s navrhnutou metodikou. PB zahŕňa vytvorenie softvérového nástroja získania vstupných údajov online z agropotravinárskych podnikov pre výpočet uhlíkovej stopy s prepojením na získané sekundárne údaje a kvantifikáciu uhlíkovej stopy. 

Na základe údajov databázy navrhneme klasifikáciu podnikov podľa uhlíkovej stopy a produkcie komodít špecifikovaných projektom. Súčasťou bude hodnotenie vplyvu vybraných faktorov na uhlíkovú stopu podnikov triedených podľa zvolených kritérií. 

PB3: Optimalizácia a implementácia inovatívnych riešení pre zníženie uhlíkovej stopy v agropotravinárskom sektore

Pracovný balík sa zameriava na identifikáciu a analýzu kritických oblastí v agropotravinárskom sektore, ktoré prispievajú k produkcií skleníkových emisií. Hlavnými cieľmi sú identifikovať hlavné zdroje emisií, analyzovať ich vplyv na životné prostredie a vypracovať odporúčania na zníženie týchto emisií. Následne vypracujeme komplexný súbor opatrení na zníženie uhlíkovej stopy agropotravinárskych firiem.

Tieto opatrenia budú zahŕňať inovatívne technológie, zlepšené postupy a účinné stratégie, ktoré pomôžu minimalizovať emisie skleníkových plynov v agropotravinárskom sektore. Realizáciou pilotného projektu krátkeho odbytového reťazca v agropotravinárskom sektore za účasti priamej spolupráce medzi prvovýrobcami, spracovateľmi potravín a koncovými spotrebiteľmi minimalizujeme počet stupňov výroby za účelom zníženia emisií vyprodukovaných prepravou a skladovaním potravín. Tieto reťazce majú za cieľ udržiavať nízke ceny, zvyšovať dostupnosť a stabilizovať vzťahy v sektore.

Pilotným hodnotením navrhovaných opatrení na zníženie uhlíkovej stopy v agropotravinárskom sektore, ktoré zahŕňa sledovanie a zhodnotenie reálnych dopadov implementovaných opatrení na emisie skleníkových plynov, ekonomiku, spoločnosť a životné prostredie vypracujeme návrhy a odporúčania pre efektívne spojenie prvovýrobcov, spracovateľov potravín a krátkych odbytových reťazcov v agropotravinárskom sektore. Tieto návrhy budú zahŕňať stratégie spolupráce, organizačné štruktúry a obchodné modely, ktoré podporia udržateľnosť a zníženie emisií v agropotravinárskom reťazci.

PB4: Uhlíková stopa ako nástroj na podporu lokálnych prvovýrobcov a producentov potravín

Predmetom tohto pracovného balíka je úvodná analýza využitia uhlíkovej stopy ako prvku zeleného verejného obstarávania, ktorá bude pozostávať zo zhrnutia vedeckých prác, štúdií a príkladov osvedčených postupov na základe súčasných poznatkov o implementácii uhlíkovej stopy vo verejnom obstarávaní.

Následná právna analýza národnej a európskej legislatívy vyhodnotí možnosti uplatňovania individuálnych politík monitorovania uhlíkovej stopy vo verejnom obstarávaní. Pracovný balík má za cieľ poskytovanie podpory orgánom verejného obstarávania pri zavádzaní uhlíkových kritérií vo verejnom obstarávaní a podpora komunikácie medzi orgánmi verejného obstarávania a dodávateľmi.

Pracovný balík bude zahŕňať aj implementáciu vyvinutých nástrojov a metodík do praxe v spolupráci s agropotravinárskymi výrobcami a orgánmi verejného obstarávania.